Pierogi z burakami i grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tradycyjne pierogi wigilijne z kapusta i grzybami to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Lekko kwaskowa kapusta świetnie współgra z wyrazistymi grzybami i cieniutkim, smacznym ciastem.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    300g maki pszennej tortowej
    żółtko jajka
    160ml gorącej wody
    50g miękkiego masła
    szczypta soli
    Na farsz:
    3 średnie buraki
    około 10 suszonych grzybów
    łyżka masła
    sól, czarny pieprz
    Okrasa:
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 duże białe cebule
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi z burakami i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z burakami i grzybami 1. Farsz:Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy w folie aluminiową. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 1h. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
  • Pierogi z burakami i grzybami 2. Grzyby moczymy prze noc małej ilości wody. Gotujemy i drobno siekamy. Łączymy z burakami i łyżka roztopionego masła. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  • Pierogi z burakami i grzybami 3. Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła.
  • Pierogi z burakami i grzybami 4. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić.
  • Pierogi z burakami i grzybami 5. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
    Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę.
    Pierogi podawać polane tłuszczem z cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować