Pierogi z burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:mąkę wysypujemy na stolnicę robimy w środku dołek dodajemy jajka mieszamy później sól i olej znowu mieszamy. to odkładamy na bok,resztę mąki parzymy wodą i mieszamy. Oba ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto.Zagniecione ciasto wyrabiamy i wałkujemy po czym wycinamy kółka.
Farsz: cebulkę kroimy w kosteczkę na oleju ,buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach .Do upieczonej cebuli dodajemy starte buraki, trochę cukru Vegety pieprzu i trochę soku z cytryny.Mieszamy i farsz gotowy.Do wyciętych kółek wkładamy farsz i zlepiamy.Gotujemy do wypłynięcia.
Porady
Latem pierogi są bardziej intensywne dlatego nie trzeba dokładać soku z z cytryny lecz zima już nie dlatego warto dodać do smaku sok i cukier.
Komentarze