pierogi z burakami

  • wyświetlono: 675 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

pierogi postne ale bardzo smaczne łatwy farsz o ciekawym kolorze

JulitaB
  • 40min

Składniki

na ciasto
pół kilo maki,
1-2 jajka,
szczypta soli,
kieliszek oleju,
dobrze ciepła woda.
Farsz
3-4 ugotowane buraki,
pieprz, pierz ziołowy,
cukier,
vegeta,
cytryna ,
2 średnie cebule

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

pierogi z burakami

  • pierogi buraczane1. Ciasto:mąkę wysypujemy na stolnicę robimy w środku dołek dodajemy jajka mieszamy później sól i olej znowu mieszamy. to odkładamy na bok,resztę mąki parzymy wodą i mieszamy. Oba ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto.Zagniecione ciasto wyrabiamy i wałkujemy po czym wycinamy kółka.
    Farsz: cebulkę kroimy w kosteczkę na oleju ,buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach .Do upieczonej cebuli dodajemy starte buraki, trochę cukru Vegety pieprzu i trochę soku z cytryny.Mieszamy i farsz gotowy.Do wyciętych kółek wkładamy farsz i zlepiamy.Gotujemy do wypłynięcia.

Porady

Latem pierogi są bardziej intensywne dlatego nie trzeba dokładać soku z z cytryny lecz zima już nie dlatego warto dodać do smaku sok i cukier.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babci
 

Komentarze

Podobne przepisy

pierogi z wątróbką

Dodane przez: mariosylwia

Pierogi z wątróbką

Tak przygotowane pierogi robiła...

image-1whw42t

Dodane przez: viki2903

Podlaskie pierogi z ziemniakami

pyszne zawijańce prosto z podlasia

pierogi

Dodane przez: Babcia Tereska

PIEROGI Z BANANAMI

Pierwszy raz robiłam z bananami...

Pierogi z serem

Dodane przez: bogusia82

Pierogi z serem

Pierogi z serem są bardzo smaczne,...

Pierogi z jabłkami

Dodane przez: Goszka

Pierogi z jabłkami

Pierogi z jabłkami nierozłącznie...

Jesienne pierogi z gruszkami

Dodane przez: Cukiereczek

Jesienne pierogi z gruszkami

W moim sadzie rośnie mnóstwo gruszek,...