pierogi z burakami

4.5 (169 ocen)

  • 40 min

pierogi postne ale bardzo smaczne łatwy farsz o ciekawym kolorze

  • 40 min

Składniki:

  • na ciasto
    pół kilo maki,
    1-2 jajka,
    szczypta soli,
    kieliszek oleju,
    dobrze ciepła woda.
    Farsz
    3-4 ugotowane buraki,
    pieprz, pierz ziołowy,
    cukier,
    vegeta,
    cytryna ,
    2 średnie cebule
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi buraczane 1. Ciasto:mąkę wysypujemy na stolnicę robimy w środku dołek dodajemy jajka mieszamy później sól i olej znowu mieszamy. to odkładamy na bok,resztę mąki parzymy wodą i mieszamy. Oba ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto.Zagniecione ciasto wyrabiamy i wałkujemy po czym wycinamy kółka.
    Farsz: cebulkę kroimy w kosteczkę na oleju ,buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach .Do upieczonej cebuli dodajemy starte buraki, trochę cukru Vegety pieprzu i trochę soku z cytryny.Mieszamy i farsz gotowy.Do wyciętych kółek wkładamy farsz i zlepiamy.Gotujemy do wypłynięcia.

Porady

Latem pierogi są bardziej intensywne dlatego nie trzeba dokładać soku z z cytryny lecz zima już nie dlatego warto dodać do smaku sok i cukier.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować