Pierogi brokułowe

4.5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Pierogi z brokułami i serem to mój własny debiut kulinarny. Przepis bardzo prosty ,to pomysł na szybki i niezawodnie pyszny obiad na co dzień i od święta.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 4 szklanki mąki ,
    -2 żółtka ,
    - 1,5 szklanki gorącej wody,
    -trochę soli
    Składniki na farsz :
    -dwa średniej wielkości brokuły,
    - 3 serki topione ( najlepiej śmietankowy lub z ziołami),
    - 2/3 plastry sera żółtego ,
    - sól i pieprz do smaku,
    - 3łyżki mleka,
    -cebulka prażona
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi brokułowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Brokuły ugotować do miękkości, po odcedzeniu zagnieść widelcem na gładką masę, przełożyć do garnka na dnie ,którego wylewamy 3 łyżki mleka, dodajemy serek topiony, mieszamy aby nie przywarło, na koniec dodajemy rozdrobnione plastry serca .Mieszamy na małym ogniu. Zestawiamy i pozostawiamy do przestudzenia.
    Składniki na ciasto zagnieść .Powstałe ciasto rozwałkować i wyciąć koła .Nakładać farsz i zalepić pierogi, gotować na wrzącej wodzie .
    Na koniec podsmażyć i posypać prażoną cebulką.

Porady

Pierogi można także zamrozić , układając na tacy posypanej mąką w odstępach .Wkładamy do zamrażarki i czekamy na odpowiedni moment by wrzucić je na gotującą się wodę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować