Pierogi z botwinką i fetą

0 (0 ocen)

  • 60 min

wiosenne pierożki

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki
    szklanka gorącej wody
    płaska łyżeczka soli
    2 łyżki roztopionego masła

    farsz:
    pęczek botwinki
    2 ząbki czosnku
    ok. 150 gram fety
    pieprz
    szczypiorek
    łyżka masła

    sos czosnkowy:
    4 łyżki majonezu
    2 łyżki śmietany/jogurtu greckiego
    3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    łyżeczka oregano lub bazylii
    duża szczypta cukru
    szczypta soli i pieprzukoperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z botwinką i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę drobno pokroić (łodyżki i liście) i wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem.
    Smażyć około 10 minut, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić pieprzem.
    Dodać posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną fetę - wymieszać i zdjąć z palnika.
  • 2. Składniki na ciasto włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie gładkie, elastyczne ciasto.
    Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykrajać szklanką kółka - lekko je rozciągać na dłoni, nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.
  • pierogi 3. W dużym garnku zagotować wodę z solą, wrzucić pierogi i gotować ok. 4 minut.
    Składniki na sos wymieszać ze sobą i polać nim pierogi.

Porady

zamiast fety możesz użyć koziego sera

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować