Pierogi z botwinką i dorszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki obrać , umyć , pokroić w kostkę , a łodyżki umyć i pokroić w plasterki .
Zalać wodą i gotować ok. 20 minut do miękkości , ostudzić .
W drugim garnku dorsza zalać wodą , doprawić przyprawą do ryb i gotowac ok. 20 minut , ostudzić .
Botwinkę i rybę zmiksować za pomocą blendera , połączyć z rozdrobnioną widelcem ricottą , doprawić solą i pieprzem .
Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .
Wlać 1 szklankę wrzątku i starannie wymieszać łyżką .
Gdy mąka wchłonie całą wodę , wyrobić rękami gładkie ciasto .
Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat ,a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy ok. 7 cm .
Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .
Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .
Komentarze