Pierogi z botwinką, czosnkiem i fetą

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kto jeszcze nie spróbował tego połączenia,musi koniecznie to zrobić- smakują wybornie.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • FARSZ:
    pęczek botwinki
    1 łyżka masła
    10 ząbków czosnku /małych/
    pół pęczka szczypiorku
    ser feta

    CIASTO:

    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki wrzącej wody
    1 jajo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z botwinką, czosnkiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę dokładnie oczyścić, umyć, pokroić drobno.
  • 2. Dusić na roztopionym maśle, dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Duzić na wolnym ogniu ok 10 min. Odstawić.
  • 3. Szczypiorek umyć, drobno posiekać ,ser feta pokruszyć dodać do botwinki.
  • 4. Z mąki i wrzącej wody i jaja zarobić ciasto.
  • 5. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować cienko ciasto, przykryć ścierką.
  • 6. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz z botwinki i sera, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi.
  • 7. Gotować partiami aż wypłyną i jeszcze kilka minut aż zrobią się miękkie. Od czasu do czasu zamieszać.

Porady

Pierogi podawać z sosem czosnkowym lub śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować