Pierogi z borówkami i cynamonem

0 (0 ocen)

Ulubione pierogi moich synków.

Składniki:

  • ciasto pierogowe:
    mąka pszenna 3,5 szklanki + troszkę do podsypywania
    gorąca woda przegotowana 1.5 szklanki
    olej 2 łyżki
    2 jajeczka przepiórcze

    farsz:
    borówki amerykańskie 1,5 szklanki (moga byc mrożone)

    dodatki:
    cynamon do posypania
    śmietana 12% mały kubeczek
    jogurt naturalny mały kubeczek
    cukier puder 2 łyżeczki

Pierogi z borówkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zarobić ciasto pierogowe. Rozwałkować, szklanką wyciąć kółka. Na każde kółko ułożyć po 4-5 borówek i zlepić.
  • 2. Zagotować wodę w garnku. Wzrucić pierogi i gotować - od wypłynięcia ok. 3 minuty.
  • 3. Smietanę wymieszać dokładnie z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem, polać ugotowane pierogi i posypać cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy