Pierogi z bobem i osycypkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Pierogi są daniem uwielbianym zarówno przez dzieci jak i dorosłych, odkąd sięgam pamięcią w moim domu dość często na obiad była micha pierogów, zawsze z innym farszem, bo pole do popisu jest dość duże. Dziś zapraszam na pierogi z bobem, boczkiem i zakopiańskim oscypkiem….pyszne !

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki pszennej
    1 jajko
    Około 1 szklanki dość ciepłej wody

    Farsz:
    ½ kg bobu-u mnie mrożony
    30 dag chudego gotowanego boczku
    2 cebule
    10 dag oscypka
    5 łyżek oliwy
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z bobem i osycypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0sh4662 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę , robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajko, mieszamy, wlewamy stopniowo wodę , mieszamy z mąką dolewamy resztę wody, zagniatamy ciasto-powinno być miękkie i elastyczne.
  • image-2av0ig6 2. Farsz:
    Bób, jeśli mamy mrożony, rozmrażamy w temp pokojowej, mielimy w maszynce do mięsa, boczek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy razem na oliwie pod przykryciem aż będą miękkie, łączymy ze zmielonym bobem, dodajemy starty na tarce jarzynowej oscypek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy do połączenia składników.
  • image-09pmmwu 3. Ciasto wałkujemy wycinamy krążki, rozkładamy nadzienie, zlepiamy brzegi.
  • image-079hgsw 4. Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wrzącej wody około 2 minuty od wypłynięcia.
    Podajemy polane okrasą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Boczek Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować