Pierogi z bobem , czosnkiem i twarożkiem

4.5 (175 ocen)

Najlepsze ze świeżego bobu, można użyć także mrożonego lub ze słoiczka.

Składniki:

  • farsz:
    500 gram ugotowanego, obranego z łupinek bobu
    100 gram twarożku
    3 ząbki czosnku
    1 mała cebulka
    sól, pieprz, oliwa do smażenia
    ciasto:
    2 szklanki mąki
    olej
    sól
    ciepła woda
    jajko
    do okraszenia podsmażona cebulka na maśle lub oliwie
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z bobem , czosnkiem i twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz pierożków z bobem 1. Sposób wykonania:
    Farsz:
    Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną z drobną kosteczkę cebulkę, zeszklij.
    Do wysokiego naczynia wsyp obrany bób, dodaj podsmażoną cebulkę, obrany; przeciśnięty przez praskę czosnek, twaróg, zmiksuj blenderem na jednolitą masę, dopraw do smaku.
    Ciasto:
    Do miski wsyp mąkę, wbij jajko, dodaj szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryj ściereczką żeby się nie zeschło.
    Wykonanie pierogów:
    Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wytnij krążki np. szklanką, układaj na nich farsz a następnie sklejaj. Do gotującej, osolonej wody wkładaj pierogi. Gotuj ok. 2 - 3 min od wypłynięcia. ( miękkość ciasta sprawdzałam palcem ).
    Przed podaniem okrasz cebulką podsmażoną na masełku lub oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować