Pierogi z bobem

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszne pierogi z młodym bobem

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto;
    450 g mąki
    300 ml wrzątku
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka soli

    nadzienie
    1 kg bobu
    200 g kiełbasy
    1/4 cebuli
    1 łyżeczka tłuszczu
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    czosnek niedźwiedzi

Pierogi z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób ugotować, odcedzić, wystudzić, przekręcić przez maszynkę, kiełbasę i cebulę drobno pokroić w kosteczkę i przysmażyć dodając łyżeczkę tłuszczu. Całość dodać do bobu, przyprawić do smaku solą, pieprzem, i czosnkiem niedźwiedzim, wymieszać nadzienie.
    Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej, zalać wrzątkiem, na początku mieszać łyżką a następnie zagnieść ciasto. Wałkować, wykrawać krążki i lepić pierożki. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z cebulką przyrumienioną na tłuszczu, mozna dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Posypać natką pietruszki i bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy