Pierogi z białym serem kaszą gryczaną i młodymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:warzywa oczyścić ze skórki, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do patelni, wlać 1/3 szklanki wody, dodać kwasek cytrynowy, szczyptę soli, masło – dusić pod przykryciem około 15 minut az wyparuje woda. W czasie duszenia warzywa często mieszać. Wystudzić. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, Ser, warzywa i kaszę zmielić, doprawić przyprawami do smaku. Farsz ma być o ostrym smaku.
Ze składników zagnieść elastyczne ciasto – rozwałkować na cienki placek, wycina szklanką małe kółka. Na środek ułożyć porcję farszu, skleić pierogi. Zagotować wodę z dodatkiem soli, wrzucać partiami pierogi – od zagotowania gotować około 5 minut. Wyjąć z wody pierogi, lekko przestudzić, polać okrasą ze słoniny i posypać drobnymi skwarkami.
Porady
1. paprykę czerwona ostrą można zastąpić mieloną papryczką chili.
Komentarze