Pierogi z białym serem kaszą gryczaną i młodymi warzywami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Sycące pierogi z farszem warzywnym oraz serem i kaszą, posypane skwarkami i polane stopioną słoninką. Super smak. Idealne danie obiadowe.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 35 sztuk:
    Ciasto:
    1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
    1,5 szklanki mąki poznańskiej
    1 szklanka maślanki
    1 jajko
    Sól do smaku
    Farsz:
    1 pęczek młodych buraczków
    1 młoda marchewka
    30 dag sera białego półtłustego
    10 dag kaszy gryczanej
    Szczypta kwasku cytrynowego
    1 łyżka masła
    Przyprawy: sol, czarny pieprz, zmielony czosnek, mielona papryka o ostrym smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi z białym serem kaszą gryczaną i młodymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:warzywa oczyścić ze skórki, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do patelni, wlać 1/3 szklanki wody, dodać kwasek cytrynowy, szczyptę soli, masło – dusić pod przykryciem około 15 minut az wyparuje woda. W czasie duszenia warzywa często mieszać. Wystudzić. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, Ser, warzywa i kaszę zmielić, doprawić przyprawami do smaku. Farsz ma być o ostrym smaku.
    Ze składników zagnieść elastyczne ciasto – rozwałkować na cienki placek, wycina szklanką małe kółka. Na środek ułożyć porcję farszu, skleić pierogi. Zagotować wodę z dodatkiem soli, wrzucać partiami pierogi – od zagotowania gotować około 5 minut. Wyjąć z wody pierogi, lekko przestudzić, polać okrasą ze słoniny i posypać drobnymi skwarkami.

Porady

1. paprykę czerwona ostrą można zastąpić mieloną papryczką chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować