Pierogi z białym serem i jabłkami

5 (2 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane przetopiony masłem lub śmietaną pyszny, lekki, letni obiadek.

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto
    0,5 kg mąki
    0,5 łyżeczki soli
    3 łyżki oleju
    1 szklanka wrzącej wody
    1 małe jajko


    Nadzienie jabłkowe
    1 kg jabłek u mnie papierówki
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu


    Nadzienie serowe
    250 g białego sera
    3 łyżki cukru
    1 łyżka proszku budyniu waniliowego


    Dodatkowo
    Przetopione masło lub śmietana
    Cukier do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z białym serem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiej mąkę dodaj sól, zrób w mące zagłębienie wlej olej i wodę delikatnie wymieszaj, dodaj jajko i zagnieść gładkie elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.
  • 2. Jabłka obierz zetrzyj na tarce o grubych oczkach dodaj cukier i cynamon odstaw.
  • 3. Ser rozgnieć widelcem, dodaj cukier proszek budyniowy wszystko dobrze wymieszaj.
  • 4. Jabłka odciśnij z nadmiaru soku wymieszaj z serem.
  • 5. Ciasto rozwałkuj , za pomocą foremki do pierogów wycinaj kółka na środek wkładaj po łyżeczce masy jabłkowo serowej brzegi ciasta posmaruj lekko wodą i zlepiaj pierogi.
    W garnku zagotuj wodę i wrzucaj pierogi na wrzącą wodę. Gotuj 5 minut od wypłynięcia.
    Pierogi polej przetopionym masłem i posyp cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papierówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować