Pierogi z białym serem

4.5 (158 ocen)

  • 40 min

Pomysł na szybki obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • Farsz:
    500 g twarogu
    szczypiorek
    2 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    2 małe jajka lub 1 duże
    Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    200 ml ciepłej przegotowanej wody
    oraz cukier do posypania pierogów, śmietana według smaku 18 lub 30 %.
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Twaróg rozgniatamy na masę, dodajemy cukier sól, pokrojony szczypiorek i jajka. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Ciasto:
    Do mąki dodajemy sól oraz wodę- zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 części.
    Na stolnicy rozwałkowujemy każdą część Podsypując w razie potrzeby mąką. Szklanka lub niewielką miseczką wycinamy kółka, na każde z nich kładziemy trochę farszu i zlepiamy.
    W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wkładamy pierogi. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze około 4 minut.
    Przed podaniem pierogi polewamy śmietana 30 % lub 18% i posypujemy cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować