Bardzo smaczne danie na obiad . Wykonanie pierogów nie zabiera nam wiele czasu , a dostępne składniki to dodatkowy plus . Banany z malinami , osłodzone miodem stały się bardzo ciekawym nadzieniem .
1 godz. 10 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
ok. 1 szklanka ciepłego mleka
4 łyżki oleju
szczypta soli
Farsz:
2 spore banany
2 garście malin
2 łyżeczki miodu lipowego
3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
osolony wrzątek z dodatkiem oleju
400 g. jogurtu typu greckiego
2 łyżki miodu lipowego
listki mięty
maliny
Pierogi z bananem i malinami osłodzone miodem lipowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagniatam na sprężyste , elastyczne ciasto , nakrywam ściereczką , pozostawiam na ok. 20 minut.
2.Banany obieram ze skórki , trę na tarce o dużych oczkach , skrapiam je sokiem z cytryny , dodaje maliny , miód mieszam .
3.Ciasto dzielę na pół , jeszcze raz zagniatam , wałkuję na cienki placek , wykrawam obręczą koła , nakładam farsz , zlepiam pierogi , ich końce też zlepiam . Pierogi gotuję ok. 3-4 minuty od wypłynięcia , wyjmuję łyżką cedzakową na talerz . Jogurt mieszam z miodem , podaję z pierogami , udekorowane listkami mięty i malinami .
Komentarze