Pierogi z bakłażanem i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto.
Pozostawić pod ściereczką do wystygnięcia.
Bakłażan pokroić w plastry, posolić. Po ok 20 min przepłukać, osączyć i pokroić w kosteczkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć posiekaną drobno cebulę i czosnek.
Po kilku minutach dodać posiekaną drobno paprykę i mięso mielone.
Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy.
Odparowane nadzienie przełożyć do innego naczynia i przestudzić.
Dodać pure ziemniaczane i wymieszać nadzienie do pierogów.
Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi .
Ugotować w osolonym wrzątku.
Podawać z sosem słodko kwaśnym.
Komentarze