Pierogi z bakłażanem i mięsem mielonym

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

lekkie pierogi z mięsem

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    500 g mąki
    320 ml wrzątku
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka soli

    nadzienie
    300 g mięsa mielonego
    1 bakłażan
    1 papryka pomidorowa
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    350 g pure ziemniaczanego
    sól
    pieprz
    majeranek
    lubczyk
    oregano

Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z bakłażanem i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto.
    Pozostawić pod ściereczką do wystygnięcia.

    Bakłażan pokroić w plastry, posolić. Po ok 20 min przepłukać, osączyć i pokroić w kosteczkę.
    Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć posiekaną drobno cebulę i czosnek.
    Po kilku minutach dodać posiekaną drobno paprykę i mięso mielone.
    Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy.
    Odparowane nadzienie przełożyć do innego naczynia i przestudzić.
    Dodać pure ziemniaczane i wymieszać nadzienie do pierogów.
    Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi .
    Ugotować w osolonym wrzątku.
    Podawać z sosem słodko kwaśnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować