Pierogi w paski z bobem i groszkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

W polskiej kuchni chyba w każdym domu królują pierogi. Jest to nasza narodowa potrawa, która ma swoje tradycje. Farsze do pierogów mogą być przeróżne. W moim domu zmieniają się one w zależności od pory roku. Tym razem zrobiłam z bobem i groszkiem, bo je uwielbiam a też mamy sezon na nie. Są to pierogi pietruszkowe w paski. Nie tylko są pyszne, ale też fajnie wyglądają. Pierogi z serii zielono mi, ale też zdrowo.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    30 dkg mąki pszennej typ 500
    1/3 łyżeczki soli
    6 łyżek oliwy z oliwek
    1/2 pęczka natki pietruszki
    150 ml gorącej wody

    farsz:

    1 szklanka groszku zielonego obranego
    500 g bobu
    1 cebula
    sól, pieprz
    100 g sera feta
    4 łyżki oliwy z oliwek

    do polania:

    oliwa z oliwek
    2 łyżki soku z natki pietruszki
    2 łyżki bobu obranego ugotowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi w paski z bobem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Mąkę dziele na dwie części, do każdej dodaję sól. Natkę pietruszki kroję, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję 75 ml wody gorącej i miksuję blenderem. Przecieram przez sito żeby uzyskać sam sok. Do jednej części mąki dodaję sok z pietruszki trzy łyżki oliwy i zagniatam ciasto. Do drugiej części dodaję trzy łyżki oliwy, 75 ml wody i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję osobno jasne i zielone ciasto. Wycinam paski z każdego 3 cm. Układam na przemian paski raz zielony raz jasny i dalej rozwalcowuję. Wyciskam koła za pomocą pucharka do lodów. Pierogi sklejam foremką.

    Farsz:

    Bób wrzucam do wrzącej wody, wcześniej go płuczę, dodaję sól, cukier szczyptę i gotuję około 5 minut. Przelewam zimną wodą i obieram za skóry. Dwie łyżki bobu odkładam do dekoracji.
    W gorącej wodzie gotuję też trzy minuty groszek. Do groszku i bobu dodaję ser feta, sól, pieprz, pokrojoną drobno i przesmażoną cebulkę na oliwie. Dolewam jeszcze cztery łyżki oliwy oliwek i miksuję blenderem. Farsz nakładam na pierogi i sklejam.
    W garnku zagotowuję wodę i wkładam pierogi. Gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch.

    Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaj dwie łyżki soku pietruszkowego, dodaję bób obrany odłożony i mieszam. Pierogi polewam oliwą pietruszkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Cebula Feta Groszek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować