PIEROGI TRUSKAWKOWE

0 (0 ocen)

smaczne pierogi o delikatnym cieście........SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • mąka pszenna 4 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, woda 1 szklanka, masło 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, sól - szczypta, truskawki świeże 1/2 kg, śmietana 12% - do smaku, cukier - do smaku

Pierogi truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etapy przygotowania 1. mleko, wodę, cukier, sól, masło zagotować
  • etapy przygotowania 2. do robota wsypać przesianą mąkę i wlać gorące mleko, hakiem wyrabiać ciasto na kulę......ewentualnie podsypać troszkę mąką jeśli jest za luźne .....
  • etapy przygotowania 3. ciasto wyjąć z misy robota, obsypać mąką i do woreczka schować na 15-20 minut
  • etapy przygotowania 4. z kuli odcinać porcje ciasta do wałkowania, wałkować nie za cienki placek i wycinać szklanką, kubkiem kółka, nakładać po truskawce i zlepiać pierogi
  • etapy przygotowania 5. pierogi wrzucać do gotującej się wody i po wypłynięciu gotować z 2- 3 minuty ..... cedzakiem wykładać pierogi na talerz
  • pierogi podano 6. pierogi nam smakują ze śmietaną posypane cukrem, z listkami bazylii

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy