Pierogi szpinakowo-jajeczne

3 (1 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne pierogi idealny na piątkowy obiad. Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    4,5 szkl mąki pszennej
    2 jajka (jedno duże, drugie mniejsze)
    ok. ¾ szkl zimnej wody
    ½ łyżeczki soli
    FARSZ:
    200 gr mrożonego szpinaku w brykietach
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    5 ugotowanych na twardo jajek
    5 plastrów sera żółtego Ementaler
    Sól, pieprz kolorowy, wegeta do smaku
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Jajko Ser

Pierogi szpinakowo-jajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mrożony szpinak włożyć do garnka, dodać masło i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości – ok. 10 minut. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do szpinaku, wymieszać.
  • 2. Jajka obrać ze skorupek i pokroić najpierw w plastry, następnie w kostkę. Również w kostkę pokroić żółty ser i wszystko dodać do szpinaku, przyprawić do smaku solą, pieprzem kolorowym i wegetą. Dobrze wymieszać.
  • Ulepione pierożki :-) 3. Z podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli potrzeba dodać jeszcze trochę wody lub mąki. Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki, które napełnić przygotowanym farszem. Dobrze zlepić i wrzucić na osolony wrzątek z łyżką oleju. Delikatnie wymieszać i gotować od ponownego zagotowania ok. 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Jajka Ser żółty Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować