Pierogi szpinakowe

0 (0 ocen)

Takie pierogi jadłam kiedyś u znajomych, którzy są wegetarianami. Można je podawać na różne sposoby, z różnymi dodatkami. Polecam

Składniki:

  • Farsz: 1 opakowanie szpinaku mrożonego, mała cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, odrobina oleju
    Ciasto na pierogi: 1/2 szklanka ciepłego mleka, 150 g zmielonych ugotowanych ziemniaków, 2 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, szczypta soli

Pierogi szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz do pierogów 1. Farsz: Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju wrzucamu posiekaną cebule i czosnek, czekamy aż się zrumienią. Następnie wsypujemy opakowanie szpinaku, mieszamy, czekając aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku.
  • składniki na ciasto 2. Ciasto na pierogi: z podanej ilości składników wyrobić kule ciasta
  • Pierogi szpiankowe 3. Ciasto rozwałkować, niezbyt cieńko, następnie nakładać odpowiednią ilość farszu i dobrze skleić.
  • gotowe pierogi 4. Sklejone pierogi gotować ok. 7 minut w osolonej i gotującej się wodzie.
    Tak przygotowane pierogi można podawać z sosem pomidorowym i posypane serem żółty, z sosem beszamelowym lub z cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy