Pierogi smażone z truskawkami

4.5 (199 ocen)

Pyszne pierogi z truskawkami. Najlepiej smakują gdy są polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem pudrem.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    sól
    1/2 szklanki letniej wody
    Nadzienie:
    40 dag truskawek
    2 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    kwaśna śmietana
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi smażone z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie składników 1. Z mąki, jajka, oleju, szczypty soli i wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na ok 15 min żeby odpoczęło, rozwałkować na cienki placek.
  • lepienie pierogów 2. Następnie z ciasta wykroić kwadraty. Truskawki przebrać, umyć, usunąć szypułki i posypać cukrem. Na kwadratach ciasta układać truskawki i starannie zlepiać rogi.
  • Pierogi smażone z truskawkami 3. Gotowe pierogi kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać gorące, polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem pudrem.

Porady

Pierogi należy smażyć w głębokim tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować