Pierogi smażone z kaczką i kaszą orkiszową

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

To sposób na wykorzystanie mięsa z kaczki jakie często zostaje po przygotowaniu rosołu z moim domu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka =250 ml
    Składniki ciasta:
    2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    3 łyżki masła
    Łyżeczka soli
    Składniki farszu:
    Około 25 dag ugotowanego mięsa z piersi kaczki
    1,5 szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej
    Kilka dużych pieczarek
    1 cebula biała
    Sól ziołowa
    Pieprz czarny
    Ponadto:
    Olej rzepakowy do smażenia
    jajko
    Bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi smażone z kaczką i kaszą orkiszową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mleko zagotuj z masłem. Mąkę przesiej przez sitko wraz z solą. Wlej lekko gorące mleko z masłem i wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestygnięcia, a następnie lekko wyrabiaj około 5 minut. Jeśli będzie za rzadkie dodaj więcej mąki.
  • 2. \Przygotuj farsz. Mięso z kaczki drobno pokrój. Cebulę, pieczarki obierz i usmaż osobno na oleju. Do miski przełóż wszystkie składniki farszu, przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką niewielkie kółka. Na każde kółko kładź porcje farszu i dokładnie zlepiaj brzegi. Jajo roztrzep. Pierogi maczaj w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Lunch

Podobne przepisy

2 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Pierogi z kapustą i kaczką

To może cię zainteresować