Pierogi smażone z kaczką i kaszą orkiszową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mleko zagotuj z masłem. Mąkę przesiej przez sitko wraz z solą. Wlej lekko gorące mleko z masłem i wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestygnięcia, a następnie lekko wyrabiaj około 5 minut. Jeśli będzie za rzadkie dodaj więcej mąki.
2.\Przygotuj farsz. Mięso z kaczki drobno pokrój. Cebulę, pieczarki obierz i usmaż osobno na oleju. Do miski przełóż wszystkie składniki farszu, przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką niewielkie kółka. Na każde kółko kładź porcje farszu i dokładnie zlepiaj brzegi. Jajo roztrzep. Pierogi maczaj w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Komentarze