To było tak...ser w lodówce, jagody w koszyku, no to trzeba pierogi zrobić... :D uwielbiamy też ryż jaśminowy :D Pierogi w każdej postaci pyszne są, a z owocami...MMM!
60 min
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
jajko
szklanka gorącej wody
Farsz:
250 g sera białego
1 szkl jagód
1/2 szkl ryżu jaśminowego
15 g cukru waniliowego
Sos:
250 ml śmietany 30%
50 ml syropu waniliowego
Pierogi serowo-ryżowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
Ser mielimy razem z jagodami. Dodajemy cukier waniliowy, dokładnie mieszamy.
Ryż gotujemy półtwardo. Dodajemy do sera, mieszamy i gotujemy razem do miękkości ryżu (w razie potrzeby dolewamy wodę).
Śmietanę mieszamy z syropem. Odstawiamy do lodówki.
Na środek każdego kółka ciasta nakładamy farsz, pierogi zlepiamy. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy 3-4 min, od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Polewamy śmietaną z syropem waniliowym.
Komentarze