Pierogi serowo-ryżowe z jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min

To było tak...ser w lodówce, jagody w koszyku, no to trzeba pierogi zrobić... :D uwielbiamy też ryż jaśminowy :D Pierogi w każdej postaci pyszne są, a z owocami...MMM!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    jajko
    szklanka gorącej wody
    Farsz:
    250 g sera białego
    1 szkl jagód
    1/2 szkl ryżu jaśminowego
    15 g cukru waniliowego
    Sos:
    250 ml śmietany 30%
    50 ml syropu waniliowego

Pierogi serowo-ryżowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi serowo ryżowe z jagodami 1. W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
    Ser mielimy razem z jagodami. Dodajemy cukier waniliowy, dokładnie mieszamy.
    Ryż gotujemy półtwardo. Dodajemy do sera, mieszamy i gotujemy razem do miękkości ryżu (w razie potrzeby dolewamy wodę).
    Śmietanę mieszamy z syropem. Odstawiamy do lodówki.
    Na środek każdego kółka ciasta nakładamy farsz, pierogi zlepiamy. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy 3-4 min, od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Polewamy śmietaną z syropem waniliowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy