Pierogi ryżowo- serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przyrządzania:
Zarobić ciasto na pierogi, rozwałkować, powycinać kółka. Ryż opłukać, zalać osoloną wodą ( 300ml- 1,5 szklanki) i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i usmażyć. Następnie wymieszać ze zmielonym twarogiem , wystudzonym ryżem i posiekanymi jajkami oraz natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kółka nadziewać farszem jak tradycyjne pierogi. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody, zagotować. Gdy pierogi wypłyną na wierzch chwilę jeszcze pogotować i wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz.
Porady
Pierogi możemy polać roztopionym masłem lub śmietaną. Bardzo dobrze smakują przypieczone na tłuszczu.
Komentarze