pierogi ryżowo- serowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pierogi mają bardzo ciekawy smak i łatwo się je przyrządza. Polecam

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 35 dkg mąki
    - 1 jajko
    - ok. 150 ml wody
    Nadzienie:
    - 10 dkg ryżu
    - 30 dkg sera twarogowego- półtłustego
    - 2 jajka ugotowane na twardo
    - 1 cebula
    - natka pietruszki
    - sól, pieprz do smaku
    - tłuszcz

Pierogi ryżowo- serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przyrządzania:
    Zarobić ciasto na pierogi, rozwałkować, powycinać kółka. Ryż opłukać, zalać osoloną wodą ( 300ml- 1,5 szklanki) i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i usmażyć. Następnie wymieszać ze zmielonym twarogiem , wystudzonym ryżem i posiekanymi jajkami oraz natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Kółka nadziewać farszem jak tradycyjne pierogi. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody, zagotować. Gdy pierogi wypłyną na wierzch chwilę jeszcze pogotować i wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz.

Porady

Pierogi możemy polać roztopionym masłem lub śmietaną. Bardzo dobrze smakują przypieczone na tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy