Pierogi ruskie z wędzonym twarogiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierogi ruskie w nowym wydaniu. Są tak samo świetne jak tradycyjne. Wędzony ser nadaje pierogom wyraźniejszego smaku. Mała zmiana, zaskakujący efekt.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • farsz:
    1/2 kg ugotowanych ziemniaków
    270g wędzonego twarogu
    1 cebula biała
    sól i pieprz do smaku

    ciasto na pierogi:
    0,5l maślanki naturalnej
    1/2 kg mąki pszennej
    opcjonalnie trochę soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi Ser

Pierogi ruskie z wędzonym twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Z maślanki i mąki wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie się jeszcze kleić, to dodać mąki.
  • 2. Ziemniaki, najlepiej jeszcze gorące połączyć z twarogiem i zeszkloną na patelni cebulą. Podusić wszystko tłuczkiem do ziemniaków, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Na stolnicy, podsypanej mąką, rozwałkować partię ciasta na duży, niezbyt gruby placek. Literatką lub szklanką wykrawać kółka. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi.
  • 4. Przygotowane pierogi, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju ( 1-2 łyżki ) do wypłynięcia. Przelać zimną wodą. Podawać z roztopionym masłem, zeszkloną na oleju cebulką, lub ze śmietaną.

Porady

Z podanych składników wyszło mi około 30 pierogów, wykrawanych od literatki. Pierogi można też podsmażyć i podać z roztopionym masłem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować