Pierogi ruskie z wędzonym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane przecisnąć przez praskę, albo dokładnie ubić. Wystudzić. Dodać łyżkę masła, pokruszony biały ser wędzony, zeszklone na oleju rzepakowym cebule. Dodać sporo pieprzu czarnego świeżo mielonego, który powinien być wyraźnie wyczuwalny i sól do smaku. Wymieszać, wyrobić masę najlepiej ręcznie.
Do miseczki wsypać mąkę pszenną i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać olej rzepakowy, mleko i gorącą wodę, sól. Wymieszać, wyrobić ciasto. Zostawić pod ściereczką na ok. 15 min. Podzielić ciasto na 4 części i wałkować placki. Wykrawać z placków kółka i nakładać farsz, zalepiać. Partiami wkładać pierogi do gotującej się osolonej wody. Do wody można dodać dwie łyżki oleju rzepakowego.
Gotować ok. 3 min od wypłynięcia pierogów. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na półmisku.
Sos koperkowy - składniki na sos wymieszać razem.
Pierogi podawać z sosem koperkowym.
Smacznego.
Komentarze