Pierogi ruskie z świeżym cząbrem i oregano

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Już miałam robić na obiad tradycyjne,ruskie pierożki,gdy zobaczyłam w lodówce pastę ajvar a na parapecie świeże ziółka i postanowiłam je wykorzystać.Pomysł okazał się świetny,wszystkie te smaki doskonale się komponują a pierożki w cieście o smaku papryki z nadzieniem z sera i ziół wyszły smaczne!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na około 60 sztuk:
    CIASTO:
    3 szklanki mąki
    ½ łyżeczki soli
    1 szklanka chłodnej wody
    2 łyżeczki pasty Ajvar łagodnej
    mąka do posypywania stolnicy

    FARSZ:
    około 16 sztuk średniej wielkości ziemniaków (obranych)
    250 g twarogu
    duża cebula
    1 g świeżego cząbru
    1 g świeżego oregano
    sól
    pieprz czarny mielony
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie z świeżym cząbrem i oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: Ziemniaki gotujemy do miękkości, osączamy i gorące dokładnie rozbijamy tłuczkiem, dodajemy twaróg i ponownie dokładnie wszystko ubijamy.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy 5 minut na rozgrzanym oleju, razem z porwanymi na mniejsze kawałki świeżymi ziołami dodajemy do ziemniaków, całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
  • 3. CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 20 minut.
  • 4. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
  • 5. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.

Porady

Podajemy polane np. roztopionym masełkiem i porwanym na mniejsze kawałki świeżymi ziołami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować