Pierogi ruskie z serem wędzonym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ponoć ta polska, tak dobrze czytacie, jest w 50-ciu najlepszych potraw na świecie. Ruskie pierogi to całkiem inna bajka, gdyż są bez sera. A nasze, takie pyszniutkie, tym razem podrasowane twarogiem wędzonym. O ja!!!!!!!!! Po obiedzie, koła do góry, ślinotok po spaniu. Petarda!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g twarogu solankowego wędzonego
    500 g ziemniaków
    2 cebule
    1 łyżka masła ghee
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka majeranku

    Ciasto:

    450 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżka masła
    350 ml wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi ruskie z serem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi ruskie z serem wędzonym 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy.

    Ser i ziemniaki mielimy, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

    Dodajemy zeszkloną na maśle klarowanym, cebulę, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Masę wyrabiamy.

    W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto.

    Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.

    Gotujemy w osolonym wrzątku, 3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Z podanych proporcji wychodzi około 40 pierogów.

    Podajemy z ulubioną omastą lub śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować