Pierogi ruskie z nutką pieprzu i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam domowe pierogi na słodko i słono, a te są moje ulubione farsz odpowiednio pieprzny. Otulone w pyszne cienkie ciasto dają gwarantowany pyszny i syty obiad, polane masełkiem z pieczarkami to już poezja.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    szklanka ciepłej wody
    wiejskie jajko
    szczypta soli
    2 łyżki oliwy z oliwek

    1 kg białego sera
    1 kg ziemniaków ugotowanych
    2 płaskie łyżeczki pieprzu mielonego
    szczypta soli
    łyżka masła
    1 cebula

    Dodatkowo:
    300 g pieczarek
    1/2 kostki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi ruskie z nutką pieprzu i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Do miseczki wsypać mąkę, dodać sól, oliwę oraz całe jajko, zarobić ciasto. Ciasto zarabiać ręką ok 8 minut. Przykryć miseczką plastikową i odstawić aby odpoczęło na ok 20 minut a w tym czasie przygotować farsz. Po tym czasie ciasto wałkować cienko, wykrawać kółka, nałożyć dużą kulkę farszu i zlepiać pierożki.
  • 2. Ser oraz ziemniaki przepuścić w maszynce do mielenia mięsa, cebulkę podsmażyć na maśle i dodać do farszu, przyprawić solą oraz pieprzem. Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle na złoty kolor.
  • 3. Pierożki gotować w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia.Wyciągnąć z wody i podawać z podsmażanymi pieczarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować