Pierogi ruskie z miętą

  • wyświetlono: 239 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo lubię to połączenie ziemniaków, twarogu i mięty.

20170404_180844

Składniki

Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- ok. ½ szkl. wody
- 1 jajko

Farsz
- 200-250 g twarogu półtłustego
- 400 g ziemniaków
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- olej
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1-1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka posiekanych listków mięty
- 1 płaska łyżeczka suszonej mięty (z torebki)

Ewentualnie dodatkowo
- 100-150 g boczku na okrasę

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi ruskie z miętą

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku (a najlepiej pokroić w plasterki i ugotować na parze). Wystudzić, przepuścić przez praskę. Cebulę posiekać, lekko zezłocić na maśle i odrobinie oliwy. Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej ugnieść tłuczkiem do ziemniaków), wsypać obie mięty, doprawić.
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni. Wstawić garnek z osoloną wodą na gotowanie pierogów.
  • 3. Ulubioną metodą ulepić pierogi. Wrzucać do osolonego wrzątku (zamieszać, żeby nie przywarły) i gotować kilka minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek, polać skwarkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamiętaboczektwarógziemniaki

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi ruskie

Dodane przez: joanna30

Pierogi ruskie

pierogi ruskie - któż z nas ich...

pierogi

Dodane przez: Elżbieta Humeniuk

Pierogi z serem i miętą

Mięta nadaje pierogom niepowtarzalny...

Pierogi orkiszowe z nadzieniem "ruskim"

Dodane przez: Iwona75

Pierogi orkiszowe z nadzieniem "ruskim"

Pierogi z razowej mąki orkiszwej...

pierogi ruskie

Dodane przez: Jolanta KG

Pierogi ruskie z nutą pieprzu

Farsz, to receptura mojej (Śp)...

Pierogi ruskie najlepsze

Dodane przez: ewaeu

Pierogi ruskie z pieczonymi ziemniakami

Ogólnie wiadomo, że farsz do ruskich...

pierogi

Dodane przez: wiola

Ruskie pierogi z bazylią

To jedne z moich ulubionych piergów,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE