Pierogi ruskie z dodatkiem boczku wędzonego

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Pierogi ruskie z dodatkiem boczku wędzonego to ulubione danie dla całej rodziny.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej + mąka do podsypania,
    1 małe jajko,
    ok. 1 szklanka (250ml) letniej wody,
    2 łyżki oleju lub oliwy.
    Farsz:
    0,5 kg ziemniaków,
    300g białego sera,
    1 duża cebula,
    200g boczku wędzonego,
    1/2 łyżeczki suszonego lubczyku (opcjonalnie),
    świeżo zmielony pieprz i sól do smaku.
    Z podanej porcji otrzymujemy ok. 50szt. pierogów.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi ruskie z dodatkiem boczku wędzonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę lub dokładnie ubijamy tłuczkiem.
    Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy. Dodajemy pokrojoną cebulę i jeszcze przez chwilkę smażymy do zeszklenia.
    Do ziemniaków dodajemy połowę usmażonego boczku i cebuli, ser, lubczyk, doprawiamy pieprzem i solą, i dokładnie mieszamy.
  • 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, oliwę, wodę i wyrabiamy do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. W razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy by odpoczęło na ok. 20 min.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 mm i wykrawamy szklanką krążki (u mnie o średnicy 6cm). Na każdy krążek nakładamy porcję farszu i zlepiamy dokładnie brzegi ciasta. Przygotowane pierogi układamy na posypanej mąką desce.
  • 4. Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i wolno gotujemy. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze 2-3 min. Wyciągamy pojedynczo łyżką cedzakową. Gorące układamy na półmisku i polewamy usmażonym boczkiem z cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować