Pierogi ruskie z dodatkiem boczku wędzonego to ulubione danie dla całej rodziny.
60 min
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej + mąka do podsypania,
1 małe jajko,
ok. 1 szklanka (250ml) letniej wody,
2 łyżki oleju lub oliwy.
Farsz:
0,5 kg ziemniaków,
300g białego sera,
1 duża cebula,
200g boczku wędzonego,
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku (opcjonalnie),
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku.
Z podanej porcji otrzymujemy ok. 50szt. pierogów.
Pierogi ruskie z dodatkiem boczku wędzonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę lub dokładnie ubijamy tłuczkiem.
Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy. Dodajemy pokrojoną cebulę i jeszcze przez chwilkę smażymy do zeszklenia.
Do ziemniaków dodajemy połowę usmażonego boczku i cebuli, ser, lubczyk, doprawiamy pieprzem i solą, i dokładnie mieszamy.
2.Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, oliwę, wodę i wyrabiamy do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. W razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy by odpoczęło na ok. 20 min.
3.Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 mm i wykrawamy szklanką krążki (u mnie o średnicy 6cm). Na każdy krążek nakładamy porcję farszu i zlepiamy dokładnie brzegi ciasta. Przygotowane pierogi układamy na posypanej mąką desce.
4.Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i wolno gotujemy. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze 2-3 min. Wyciągamy pojedynczo łyżką cedzakową. Gorące układamy na półmisku i polewamy usmażonym boczkiem z cebulą.
Komentarze