Pierogi ruskie z chili i rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierogi z serem, ziemniakami i szalotką z dodatkiem świeżego rozmarynu i chili smakują niesamowicie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • farsz:
    0,5 kg białego sera
    około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
    3 szalotki
    3 łyżki masła
    sól morska
    pieprz czarny
    roztarte ziele angielskie
    gałka muszkatołowa
    gałązka rozmarynu
    1/2 świeżej papryczki chili

    ciasto:
    kg mąki u mnie typ 500
    kostka masła ok. 20 dag
    ok. 2 szklanek letniej wody lub mleka, w zależności ile przyjmie mąka
    opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany
    opcjonalnie sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie z chili i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xju5af 1. Farsz:
    Szalotkę kroimy w kostkę i dusimy ją na maśle. Do szalotki dodajemy posiekane chili i listki rozmarynu. Doprawiamy solą. Dusimy do zrumienienia cebuli.
    Ser i ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy uduszoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i gałką muszkatołową.
  • image-236c2i0 2. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione letnie masło, letnie mleko/wodę, sól i śmietanę. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dodajemy mleka/wody. Konsystencją powinno przypominać modelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykrycie, żeby nie obsychało.

    Farsz zawijamy w ciasto pierogowe, możemy użyć do tego foremek do pierogów.
  • 3. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soli i oliwy. Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 2 - 3 minut po czym wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy z wody z dodatkiem śmietany lub sosu ziołowo śmietanowego albo odsmażane z sosem sojowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować