Ciasto na pierogi
500 g mąki
280 ml wody ciepłej
łyżeczka soli i oleju
Farsz
500 g ziemniaków
250 g twarogu
3-4 cebulę
10 plasterków boczku
sól,pieprz,
pół łyżeczki mięta świeża lub suszona
Pierogi ruskie z cebulką boczkiem i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać posolić i ugotować przecisnąć przez praskę odstawić do przestygnięcia następnie dodać przeciśnięty twaróg,cebulę pokroić w kostkę boczek także usmażyć razem do zarumienienia dodać do farszu doprawić solą pieprzem i miętą.
Zagnieść ciasto z podanych składników,rozwałkować cienko wykrawać szklanką lepić według upodobania,Wodę zagotować z odrobiną soli i oleju,wrzucić pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia ja to robię na oko.Podawać z podsmażoną cebulką lub boczkiem.
Smacznego
Komentarze