Pierogi ruskie z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyka klasyki, którą zna każda polska gospodyni czyli ruskie pierogi. U mnie duże, pękate tzw. wiejskie. Smak z dzieciństwa podrasowany bardzo dużą ilością przesmażonego, wędzonego boczku, który dodałam do farszu. Poezja smaku i niesamowita wyżerka

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 kg mąki pszennej+do podsypywania
    500 ml wrzątku
    2 jajka
    6 łyżek oleju
    1 łyżeczka soli

    Na farsz:
    2 kg ziemniaków
    700 g twarogu
    800 g wędzonego surowego boczku
    3 duże cebule
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz.Ziemniaki obrać, ugotować, zgnieść, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser również przecisnąć przez praskę.Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Wszystkie składniki farszu wymieszać i dobrze doprawić-farsz powinien być dość pikantny.
  • 2. Ciasto.Mąkę przesiać do miski. Wodę zagotować, do mąki dodać sól i wlać wodę, wymieszać. Dodać jajko i olej i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto umieścić w misce i przykryć folią spożywczą, odstawić ciasto na co najmniej pół godziny aby odpoczęło.
  • 3. Od ciasta odkrawać małe kawałki, ciasto cienko rozwałkować i wycinać dość duże kółka. Do placuszków nakładać dużą ilość farszu-pierogi mają być pękate, i bardzo dokładnie sklejać. Pierogi gotować w dużej ilości posolonej wody przez ok 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z zeszkloną cebulką lub kwaśną śmietaną. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować