PIEROGI RUSKIE- ORKISZOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to smak mojego dzieciństwa, a zarazem ulubiona potrawa

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka orkiszowa- 2 szklanki
    Ciepła woda- 0,5-1 szklanki
    Mąka- na podsypanie 50g
    Farsz:

    Ser biały- 200g
    Cebula- 1 duża sztuka
    Masło
    Ziemniaki- 300g
    Sól
    Pieprz

Pierogi ruskie- orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gnieciemy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy drobno cebulę i podsmażymy, aż nabierze złotego koloru. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy do smaku.
  • 2. Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, w której robimy zagłębienie, do środka stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrajamy szklanką koła. Na każde koło dajemy łyżeczkę farszu i zlepiamy boki pierogów. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Komentarze

Podobne przepisy