Pierogi ruskie z pieczonymi ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ogólnie wiadomo, że farsz do ruskich pierogów to ziemniaki i biały ser. Tym razem wykorzystałam do farszu upieczone ziemniaki z cebulką i tymiankiem. To był dobry pomysł. Polecam. Pyszne.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju rzepakowego
    szklanka mleka
    1/2 szklanki gorącej wody
    szczypta soli

    1 kg ziemniaków
    2 białe cebule
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki tymianku
    1/2 kg sera białego ( krajanka )
    pieprz czarny świeżo mielony
    chili
    sól do smaku

    cebula do zeszklenia
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie Ser

Pierogi ruskie z pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, albo w małe piórka. Umieścić w miseczce ziemniaki i cebulę. Dodać olej rzepakowy, tymianek i sól do smaku. Wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 min. Upieczone ziemniaki rozdrobnić widelcem, albo ubijaczką. Dodać pokruszony biały ser. Dodać sporo pieprzu czarnego świeżo mielonego, chili i sól do smaku. Farsz dobrze pomieszać.
    Do miseczki wsypać mąkę pszenną i pomieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać olej, mleko i szczyptę soli. Pomieszać i dodać gorącą wodę. Wyrobić ciasto. Zostawić pod ściereczka na ok. 15 min. Podzielić ciasto na 4 części i wałkować placki. Wykrawać z placków kółka. Na każde kółko nakładać farsz i zalepiać. Wkładać na gotującą się, posoloną wodę. Gotować do wypłynięcia pierogów. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na półmisku.
    Pierogi podawać z zeszkloną na oleju rzepakowym cebulką.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować