Ogólnie wiadomo, że farsz do ruskich pierogów to ziemniaki i biały ser. Tym razem wykorzystałam do farszu upieczone ziemniaki z cebulką i tymiankiem. To był dobry pomysł. Polecam. Pyszne.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju rzepakowego
szklanka mleka
1/2 szklanki gorącej wody
szczypta soli
1 kg ziemniaków
2 białe cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki tymianku
1/2 kg sera białego ( krajanka )
pieprz czarny świeżo mielony
chili
sól do smaku
Pierogi ruskie z pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, albo w małe piórka. Umieścić w miseczce ziemniaki i cebulę. Dodać olej rzepakowy, tymianek i sól do smaku. Wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 min. Upieczone ziemniaki rozdrobnić widelcem, albo ubijaczką. Dodać pokruszony biały ser. Dodać sporo pieprzu czarnego świeżo mielonego, chili i sól do smaku. Farsz dobrze pomieszać.
Do miseczki wsypać mąkę pszenną i pomieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać olej, mleko i szczyptę soli. Pomieszać i dodać gorącą wodę. Wyrobić ciasto. Zostawić pod ściereczka na ok. 15 min. Podzielić ciasto na 4 części i wałkować placki. Wykrawać z placków kółka. Na każde kółko nakładać farsz i zalepiać. Wkładać na gotującą się, posoloną wodę. Gotować do wypłynięcia pierogów. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na półmisku.
Pierogi podawać z zeszkloną na oleju rzepakowym cebulką.
Smacznego.
Komentarze