Pierogi ruskie na golasa - kluski ziemniaczano-serowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Jeżeli bardzo lubimy pierogi ruskie ,a nie chce nam się ich lepić, te kluseczki z pewnością są dobrą alternatywą. Przepis podglądnęłam w Kuchni+ i tak mi się spodobał, że postanowiłam wypróbować sama. W smaku bardzo przypominają ruskie pierogi, tyle, że są o wiele delikatniejsze. Spróbujcie sami!

  • 45 min

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
    kostka białego sera najlepiej półtłusty
    1-2 cebule
    sól, pieprz
    mąka ziemniaczana
    jajo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie na golasa - kluski ziemniaczano-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od umycia i ugotowania ziemniaków w mundurkach. Cebulę kroimy w malutką kosteczkę - ja wrzuciłam do blendera - podsmażamy aby się zeszkliła i odstawiamy do ostudzenia. Ugotowane ziemniaki obieramy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Ser również przeciskamy przez praskę, dodajemy cebulę i wszystko mieszamy. Powstałą masę dzielimy na 4 części, wyciągamy jedną część i wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, sól, pieprz i wszystko razem jeszcze raz mieszamy na gładką, jednolitą masę. Z powstałej masy można uformować kluseczki tak jak ja lub np rozwałkować i wycinać kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie ok 1-2 minuty od wypłynięcia. Smacznego!

Porady

Najlepiej smakują ze śmietaną lub cebulką i tłuszczykiem jak to ruskie pierogi :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (186 ocen)

kluski ruskie

To może cię zainteresować