Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
1 i ½ szklanki bardzo ciepłej wody
szczypta soli
Farsz:
4-5 ugotowanych ziemniaków
25 dag sera białego
sól, pieprz
Do polania:
cebula
olej do smażenia
Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Ugotowane ziemniaki mielimy z serem, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
2.Ciasto:
Przesiane mąki mieszamy na stolnicy z solą i olejem, dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i małą szklanką wykrawamy kółka. Na środek dajemy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi.
3.W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy trochę soli i partiami wrzucamy pierogi. Lekko mieszamy i gotujemy 7-8 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju do lekkiego zarumienienia. Pierogi wybieramy łyżką cedzakową na talerz i polewamy podsmażoną cebulą.
Komentarze