Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tradycyjne danie, które smakuje mojej rodzinie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju
    1 i ½ szklanki bardzo ciepłej wody
    szczypta soli
    Farsz:
    4-5 ugotowanych ziemniaków
    25 dag sera białego
    sól, pieprz
    Do polania:
    cebula
    olej do smażenia

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Ugotowane ziemniaki mielimy z serem, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

  • image-29opabl 2. Ciasto:
    Przesiane mąki mieszamy na stolnicy z solą i olejem, dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i małą szklanką wykrawamy kółka. Na środek dajemy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi.
  • 3. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy trochę soli i partiami wrzucamy pierogi. Lekko mieszamy i gotujemy 7-8 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
    Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju do lekkiego zarumienienia. Pierogi wybieramy łyżką cedzakową na talerz i polewamy podsmażoną cebulą.

Komentarze

Podobne przepisy