Pierogi ruskie

5 (164 ocen)

To moje ulubione pierogi. Nie ma lepszego farszu do pierogów.

Składniki:

  • ciasto :

    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka ciepłej wody
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    sól

    farsz:

    400 g ugotowanych ziemniaków
    250 g twarogu
    2 cebule
    sól
    pieprz ( dużo)
    1 łyżka oleju


Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Mąkę wysypujemy na stolnicę lub blat, robimy dziurkę i wbijamy jajko. Dodajemy olej,sól i po trochu wlewamy ciepłą wodę zagniatając ciasto. Ciasto musi być gładkie i elastyczne.

    Ugotowane ziemniaki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków razem z twarogiem.
    Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy ją na rozgrzanym oleju na złoto. Dodajemy do farszu.
    Farsz przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

    Z ciasta wycinamy kółka i napełniamy farszem, zlepiamy brzegi.
    Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Twaróg Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować