Pierogi ruskie

  • wyświetlono: 381 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sekretem ,,ruskich" jest dobrze przyprawione wnętrze i delikatne ciasto, z którego są ulepione.

palinos
  • 90min

Składniki

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka (lub mleko i woda - pół na pół)
1 jajko
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
0,5 kg ziemniaków
0,25 kg twarogu tłustego
1 duża biała cebula
3 łyżki masła klarowanego
do nadania wyrazistego smaku - sól, pieprz czarny (świeżo mielony), pieprz ziołowy, mielona kolendra, czerwona papryka w proszku, czosnek granulowany.
Smak farszu powinien być zdominowany przez sól i czarny pieprz, pozostałe przyprawy ,,grają rolę drugoplanową" ;)

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi ruskie

  • Pierogi ruskie1. Przygotowanie farszu:
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i gorące dokładnie ugnieść na puree.
    Cebulę pokrojoną w kosteczkę usmażyć na maśle do miękkości (nie rumienić) - zawartość patelni przełożyć do ziemniaków i dobrze wymieszać.
    Przestudzić farsz, następnie dodać twaróg.
    Dokładnie ugnieć farsz na jednolitą masę a następnie doprawić.

    Lepienie pierogów:

    Mąkę z solą przesiać do miski. Podgrzać mleko (żeby było gorące, ale nie gotować) i wlać do miski z mąką. Wymieszać np. widelcem, bo może trochę parzyć. Po chwili jak ciasto lekko przestygnie dodać olej i jajko. Zagniatać ciasto podsypując małymi porcjami mąki, aż będzie dobrze odchodziło od ścianek miski. Miskę nakryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto na ok. 15 minut. W tym czasie można zacząć podgrzewać (w dużym garnku) osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju.

    Następnie ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować, lekko podsypując mąką. Wykrawać krążki ciasta i nakładać farsz. Ciasto jest na tyle wilgotne, że nie trzeba zwilżać brzegów pierogów, aby je skleić.

    Przygotowane pierogi wrzucać na gotującą wodę, ale uwaga woda nie może wrzeć, wyjmować pierogi po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnie. Zahartować pierogi w zimnej wodzie i odcedzić na sicie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Ruskie pierogi przepis sprawdzony

Dodane przez: Mariaszz

pierogi ruskie

Mam zaszczyt zaprezentować wspaniały...

image-0cfpi6p

Dodane przez: poezjasmaku

PIEROGI RUSKIE

PIEROGI Z CUBULKĄ I SMAŻONYM BOCZKIEM...

Pierogi ruskie

Dodane przez: MagdalenaS

Pierogi ruskie

Pyszne, domowe pierogi wg rodzinnej...

Pierogi ruskie

Dodane przez: luna19

Pierogi ruskie

najpospolitsze z pierogów

pierogi łączące pokolenia

Dodane przez: CattiBrie

Pierogi ruskie

...łączące pokolenia... Przepis...

pierogi

Dodane przez: klaudia0318

Pierogi ruskie

To moje ulubione pierogi. Nie ma...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE