250 g sera białego
250 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 duża cebula
sól, pieprz, majeranek
Ciasto:
4 szklanki mąki
pół litra wody gotowanej wrzątku
2 łyżki masła
szczypta soli
Sposób przygotowania przepisu:
Pierogi ruskie
1.
Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę, ser również przez praskę. Cebulę pokryć w kostkę, przesmażyć na oleju doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem do smaku, przestudzić. Wszystkie składniki farszu wymieszać, dodać jajko, doprawić do smaku.
Ciasto:
Wodę zagotować do wrzątku dodać 2 łyżki masła, rozpuścić, odstawić do przestudzenia, aby nie parzyła w dłonie przy zarabianiu ciasta. Do mąki dodajemy szczyptę soli i powoli dodajemy wodę z masłem, zarabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy woreczkiem foliowym na 5 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto wałkujemy, formujemy pierożki. Gotujemy 5-7 minut.
Porady
Pierożki możemy polać boczkiem przesmażonym z cebulką.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze