Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę, ser również przez praskę. Cebulę pokryć w kostkę, przesmażyć na oleju doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem do smaku, przestudzić. Wszystkie składniki farszu wymieszać, dodać jajko, doprawić do smaku.
Ciasto:
Wodę zagotować do wrzątku dodać 2 łyżki masła, rozpuścić, odstawić do przestudzenia, aby nie parzyła w dłonie przy zarabianiu ciasta. Do mąki dodajemy szczyptę soli i powoli dodajemy wodę z masłem, zarabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy woreczkiem foliowym na 5 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto wałkujemy, formujemy pierożki. Gotujemy 5-7 minut.
Porady
Pierożki możemy polać boczkiem przesmażonym z cebulką.
Komentarze