Pierogi ruskie

  • wyświetlono: 509 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Pierogi ruskie dla smakoszy. Farsz z sera białego, ziemniaków i smażonej cebuli. Całość tworzy idealne połączenie.

agus11013
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

250 g sera białego
250 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 duża cebula
sól, pieprz, majeranek

Ciasto:
4 szklanki mąki
pół litra wody gotowanej wrzątku
2 łyżki masła
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi ruskie

  • 1. Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę, ser również przez praskę. Cebulę pokryć w kostkę, przesmażyć na oleju doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem do smaku, przestudzić. Wszystkie składniki farszu wymieszać, dodać jajko, doprawić do smaku.

    Ciasto:
    Wodę zagotować do wrzątku dodać 2 łyżki masła, rozpuścić, odstawić do przestudzenia, aby nie parzyła w dłonie przy zarabianiu ciasta. Do mąki dodajemy szczyptę soli i powoli dodajemy wodę z masłem, zarabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy woreczkiem foliowym na 5 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto wałkujemy, formujemy pierożki. Gotujemy 5-7 minut.

Porady

Pierożki możemy polać boczkiem przesmażonym z cebulką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ziemniakijajkoser białyprzyprawy

Komentarze

Podobne przepisy

Ruskie muszle

Dodane przez: meggy_f

Ruskie muszle

Bardzo lubię pierogi ruskie. Trzeba...

Ruskie krokiety

Dodane przez: czarrna

Ruskie krokiety

Chciało mi się ruskich pierogów...

Pieróg rusko-francuski

Dodane przez: Ewa Mróz

Pieróg rusko-francuski

Połączenie ciasta francuskiego...

Ruskie kotlety

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Ruskie kotlety

Co by od mięsa trochę odpocząć,...

RUSKIE RURKI

Dodane przez: rena123

RUSKIE RURKI

Prawie jak ruskie pierogi :)

ruskie

Dodane przez: kamila19851

Oszukane ruskie

Nie lubię lepić pierogów. Jednak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE