Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować farsz: obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić posiekaną cebulę. Do rozdrobnionych ziemniaków i twarogu dodać cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Do mąki dodać szczyptę soli, jajko i wyrabiać ciasto, dodając letnią, przegotowaną wodę ok. 130 ml. Ciasto jest gotowe, gdy stanie się gładkie i elastyczne.
3.Rozwałkować ciasto i szklanką wycinać krążki o średnicy około 7 cm. Na każdy krążek nakładać farsz, złożyć na pół i zlepiać brzegi pierogów.
4.Pierogi wkładać partiami na wrzącą, osoloną wodę. Kiedy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
5.Można podawać bezpośrednio wyjęte z garnka i polane tłuszczem ze skwarkami i podane ze śmietaną. Ale najsmaczniejsze są, odsmażone na patelni, na złoty kolor, posypane skwarkami.
Komentarze