Pierogi ruskie

4.5 (143 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Ulubione pierogi mojej Mamy. Koniecznie podawane po odsmażeniu, ze wszystkich stron, na złoty kolor.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 500 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - ziemniaki: 700 gramów
    - twaróg: 250 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - masło: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować farsz: obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić posiekaną cebulę. Do rozdrobnionych ziemniaków i twarogu dodać cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Do mąki dodać szczyptę soli, jajko i wyrabiać ciasto, dodając letnią, przegotowaną wodę ok. 130 ml. Ciasto jest gotowe, gdy stanie się gładkie i elastyczne.
  • 3. Rozwałkować ciasto i szklanką wycinać krążki o średnicy około 7 cm. Na każdy krążek nakładać farsz, złożyć na pół i zlepiać brzegi pierogów.
  • 4. Pierogi wkładać partiami na wrzącą, osoloną wodę. Kiedy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
  • 5. Można podawać bezpośrednio wyjęte z garnka i polane tłuszczem ze skwarkami i podane ze śmietaną. Ale najsmaczniejsze są, odsmażone na patelni, na złoty kolor, posypane skwarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować