Pierogi ruskie

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Pierogi według przepisu mojej babci.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -2 szklanki mąki pszennej
    -jajko
    -2 łyżki oleju
    -woda
    -szczypta soli

    Farsz:
    -jedna część ziemniaków
    -jedna część twarogu półtłustego
    -cebula (daję 2)
    -masło do smażenia
    -pieprz i sól

    Dodatkowo:
    -masło do polania pierogów
    -kwaśna śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy 20 minut, odlewamy i od razu gnieciemy. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle na brązowy kolor. Moja babcia ją wręcz przypalała, ale ta cebula daje cały smak. Cebulę razem z masłem wlewamy do ziemniaków i dodajemy twaróg. Wszystko doprawiamy tylko pieprzem i solą.
  • 2. Do mąki dodajemy jajko, olej i sól. Wyrabiając dodajemy wodę, tyle żeby ciasto ładnie odchodziło od ręki.
    Wałkujemy placki podsypując je mąką, wykrawamy szklanką kółka i napełniamy je farszem. Pierogi gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy je z wody i w misce polewamy stopionym masłem żeby nie skleiły się. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Porady

Moja babcia robiła pierogi raz w tygodniu, najlepiej smakują podsmażone na maśle z kwaśną śmietaną. Masło do polania było zawsze lekko przypalone, to samo z cebulą, ale uważam że właśnie takie szczegóły dają cały smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować