Pierogi ruskie

  • wyświetlono: 397 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Klasyczny przepis na pierogi ruskie o delikatnym, cienkim cieście i aromatycznym nadzieniu.

profilowe
  • 5 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Na około 70 pierogów
Farsz:
3 kg ziemniaków (najlepsze będą odmiany typu C)
0,7 kg twarogu półtłustego
5 średnich cebul
pieprz i sól
olej do smażenia
Ciasto;
,5kg mąki (najlepiej wrocławskiej)
1 jajo
2 łyżki oleju rzepakowego
ciepła woda
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi ruskie

  • Pierogi ruskie1. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Pozostawić do wystudzenia.
    Cebule obrać, drobno posiekać i usmażyć na oleju na złoty kolor. Połowę cebuli dodać do ziemniaków resztę zostawić do polania gotowych pierogów. Dodać także pokruszony palcami twaróg oraz sol i pieprz do smaku. Wymieszać (farsz nie ma tworzyć jednolitej masy - ziarna twarogu mają być widoczne).
  • Pierogi ruskie2. Na stolnicę wysypujemy mąkę (1kg). W środku tworzymy zagłębienie, w które wbijamy jajko oraz wlewamy olej, solimy (jedną płaską łyżeczkę soli).
  • Pierogi ruskie3. Zaczynamy wyrabiać ciasto Dolewając ciepłej wody i zagarniając make ku środkowi. Będzie nam potrzebne około 600ml ciepłej wody.
  • Pierogi ruskie4. Kontynuujemy, aż do wrobienia całej mąki. Następnie lekko posypujemy mąka i zagniatamy ciasto rękami.
  • Pierogi ruskie5. Gotowe ciasto przekładamy do miski i nakrywamy gorąca pokrywką (używam pokrywki, która nagrzewa się na garnku z woda zagotowana do gotowania pierogów, gdy ostygnie zamieniam na drugą). Ciasto musi teraz odpoczywać 15 minut żeby stało się elastyczne i delikatne.
  • Pierogi ruskie6. Odcinamy kawałek ciasta (jest ono dosyć luźne), podsypujemy maka i zagniatamy na stolnicy. Następnie rozwałkowujemy i szklanką wycinamy koła. Na każde dajemy około łyżeczki farszu i zlepiamy pieroga.
  • Pierogi ruskie7. Kontynuujemy lepienie aż do wyczerpania ciasta na stolnicy.
  • Pierogi ruskie8. Gotujemy przygotowane pierogi w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Odsączamy na sicie. Podajemy z cebulką i zsiadłym mlekiem ,maślanką, jogurtem lub kefirem.

Porady

Bardzo ważny jest etap odpoczywania ciasta pominięcie tego etapu sprawi, że ciasto będzie mało elastyczne i twarde.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogipierogi ruskiepierogi ruskie krok po kroku

Komentarze

Podobne przepisy

ruskie kopytka

Dodane przez: Martyna1991

Ruskie kopytka

Pyszna alternatywa dla kopytek...

RUSKIE RURKI

Dodane przez: rena123

RUSKIE RURKI

Prawie jak ruskie pierogi :)

Razowe Ruskie

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce

Razowe ruskie

zawsze gdy mam ochotę na pierogi...

Ruskie muszle

Dodane przez: meggy_f

Ruskie muszle

Bardzo lubię pierogi ruskie. Trzeba...

Pieróg rusko-francuski

Dodane przez: Ewa Mróz

Pieróg rusko-francuski

Połączenie ciasta francuskiego...

ruskie

Dodane przez: kamila19851

Oszukane ruskie

Nie lubię lepić pierogów. Jednak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE