Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pierogi najpopularniejsze w Polsce i chyba najchętniej jadane. Popularne są także na Ukrainie, skąd się wywodzą. Mówiło się na ziemie ukraińskie przynależne kiedyś do Rzeczpospolitej Województwo Ruskie, stąd pewnie ich nazwa. Jedno jest pewne- kochamy pierogi ruskie i często goszczą one na naszych stołach.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka wrzątku
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    farsz:
    30 dkg twarogu tłustego lub półtłustego
    60 dkg ziemniaków
    czubata łyżka masła
    1 cebula średnia
    sól i pieprz mielony do smaku
    okrasa:
    1 cebula
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Ciasto:
    Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy olej. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Mieszamy dalej, kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby " odpoczęło".
  • o 2. Farsz:
    Ziemniaki obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy. Ostudzone ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Farsz należy mocno przyprawić, aby miał wyrazisty pieprzny smak. Teraz szklimy na patelni drobno pokrojoną cebulę z masłem i dodajemy do farszu. Mieszamy wszystko i farsz gotowy.
  • o 3. Lepienie i gotowanie pierogów:
    Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy pod przykrycie, drugą wałkujemy cienko (ok 2 mm) i szklanką wyciskamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy czubatą łyżeczkę farszu. Składamy krążek na pół i zlepiamy dokładnie brzegi uważając, aby nadzienie nie wchodziło w zlepiany brzeg, bo pierogi będą się rozklejać podczas gotowania. Pierogi ulepione układamy na blacie podsypanym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychały.
  • o 4. Ruskie pierogi gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek wiejski

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować