Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

Świetnie smakują z przesmażoną na złoty kolor cebulką

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    1 jajko
    szczypta soli
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki oleju

    Farsz:
    600 g ziemniaków
    300 g twarogu
    1 cebula
    sól i pieprz
    oraz:
    cebula do okraszenia
    olej do smażenia

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy i odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Zimne ziemniaki mieszamy z przeciśniętym przez praskę serem i dodajemy podsmażoną cebulę. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wałkujemy na cienki placek, kubkiem wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po łyżce farszu, sklejamy. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody około 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Okraszamy podsmażoną cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy