PIEROGI RUSKIE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kiedyś robiła je moja babcia, potem moja mama, teraz robię ja... Przepis niezwykle prosty, choć wykonanie czasochłonne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI FARSZU:
    1,5 kg ziemniaków
    1 kg cebuli
    kostka twarogu śmietankowego

    SKŁADNIKI NA CIASTO:
    3/4 kg mąki
    1 jajko
    1 płaska łyżka soli
    1 szklanka wody
    1/2 szklanki oliwy

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki farszu:
    - Ziemniaki ugotować do miękkości.
    - Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć (dodać sól i pieprz).

    Ziemniaki, cebulę i twarożek połączyć ze sobą i przecisnąć całość przez praskę.
  • 2. Składniki na ciasto:
    - Wszystkie składniki wyrobić / mocno ugniatać.
    - Rozwałkować i szklanką wyrabiać koła.
  • 3. NASTĘPNIE:
    - Nakładać łyżeczkę farszu na każde wyrobione koło.
    - Zakleić i zagotować (do gotującej się wody dodać płaską łyżkę soli i odrobinę oleju rzepakowego - uniknie się wtedy sklejania pierogów).

Porady

Nadmiar pierogów można śmiało zamrażać :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy