Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubiane pierogi ruskie - z serem i ziemniakami

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 350 g mąki
    - 1 jajko
    - sól
    - ok. pół szklanki wody

    Nadzienie:
    - 800 g ziemniaków
    - 200 g twarogu półtłustego
    - 1 cebula
    - sól, pieprz
    - tłuszcz do podsmażenia cebuli

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie:
    Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, przepuścić przez maszynkę razem z twarogiem.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać do masy ziemniaczano-twarogowej. Masę dokładnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem.
  • 2. Ciasto:
    Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto
  • 3. Ciasto dzielić na części. Każdą część rozwałkować na stolnicy dość cienko. Foremką lub szklanką wycinać krążki. Na środek krążka nakładać farsz, składać na pół, zlepić dokładnie brzegi.
    Pierogi gotować partiami w osolonej wodzie - przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
    Wyciągać łyżką cedzakową.
    Pierogi ruskie podawać polane tłuszczem lub śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy