Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, przepuścić przez maszynkę razem z twarogiem.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać do masy ziemniaczano-twarogowej. Masę dokładnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem.
2.Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto
3.Ciasto dzielić na części. Każdą część rozwałkować na stolnicy dość cienko. Foremką lub szklanką wycinać krążki. Na środek krążka nakładać farsz, składać na pół, zlepić dokładnie brzegi.
Pierogi gotować partiami w osolonej wodzie - przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
Wyciągać łyżką cedzakową.
Pierogi ruskie podawać polane tłuszczem lub śmietaną.
Komentarze