Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę (ilość wody uzależniona od tego ile zabierze, (ok 1 szklanka).
2.Cebulkę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę wraz z serem twarogowym, dodać przyrumienioną cebulę wraz z tłuszczem, doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.
3.Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm. Kroimy na kwadraty ok 4x4cm. Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.
4.Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
5.Pierogi podawać polane przyrumienioną cebulką.
Porady
Z ciasta można wykrawać również krążki, nakładać farsz i zlepiać pieroga.
Komentarze