Pierogi ruskie

  • wyświetlono: 4749 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 1

Podstawą dobrych pierogów jest: cienkie ciasto wypełnione po brzegi farszem,no i odpowiednio doprawiony farsz jeśli chodzi o ruskie pierogi.

Logo czarne 800 i 150

Składniki

Ciasto:
1kg mąki luksusowej
1/2 litra ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
1 jajko
Farsz:
1kg sera białego
1kg ugotowanych ziemniaków
łyżeczka pieprzu czarnego
2 duże cebule
oliwa
sól
Dodatkowo:
1 cebula
oliwa

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi ruskie

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki wyrabiamy tak,aby powstało jednolite ciasto.Wkładamy do woreczka foliowego,aby nie wyschło na 20-30 minut.Po tym czasie ciasto powinno być gładkie,miękkie i elastyczne.Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami.
  • 2. Farsz:
    Ugotowane ziemniaki i ser mielimy w maszynce do mięsa.Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie na złoty kolor.Do farszu dodajemy sól,pieprz i usmażoną cebulkę bez oliwy.Farsz może nam się wydawać za pieprzny,ale w połączeniu z ciastem będzie w sam raz.Ruskie pierogi powinny mieć troszkę charakteru.Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto wałkujemy na cienkie blaty.Szklanką wykrawamy kółka,na które nakładamy obficie farsz i zlepiamy.Można brzegi ciasta posmarować zimną wodą,będą się lepiej kleiły.Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oliwy.Podajemy ze smażoną cebulką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

image-11awivu

Dodane przez: Magster

PIEROGI RUSKIE

Pierogi tak bardzo popularne że...

Pierogi ruskie

Dodane przez: Ola1984

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie zna każdy, ale każdy...

image-0oixkt3

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pierogi ruskie

Znam dwie wersje tych pierogów.

ruskie

Dodane przez: oluś

Pierogi ruskie

Dzięki dodaniu śmietany i oliwy...

image-0ppbg5h

Dodane przez: KuchniaPoli

Pierogi ruskie

Ciasto jest bardzo elastyczne nie...

Pierogi ruskie

Dodane przez: danusia19671

Pierogi ruskie

Jak z obiadu zostają mi ziemniaki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE