Pierogi ruskie

5 (175 ocen)

Podstawą dobrych pierogów jest: cienkie ciasto wypełnione po brzegi farszem,no i odpowiednio doprawiony farsz jeśli chodzi o ruskie pierogi.

Składniki:

  • Ciasto:
    1kg mąki luksusowej
    1/2 litra ciepłej wody
    płaska łyżeczka soli
    1 jajko
    Farsz:
    1kg sera białego
    1kg ugotowanych ziemniaków
    łyżeczka pieprzu czarnego
    2 duże cebule
    oliwa
    sól
    Dodatkowo:
    1 cebula
    oliwa
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki wyrabiamy tak,aby powstało jednolite ciasto.Wkładamy do woreczka foliowego,aby nie wyschło na 20-30 minut.Po tym czasie ciasto powinno być gładkie,miękkie i elastyczne.Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami.
  • 2. Farsz:
    Ugotowane ziemniaki i ser mielimy w maszynce do mięsa.Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie na złoty kolor.Do farszu dodajemy sól,pieprz i usmażoną cebulkę bez oliwy.Farsz może nam się wydawać za pieprzny,ale w połączeniu z ciastem będzie w sam raz.Ruskie pierogi powinny mieć troszkę charakteru.Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto wałkujemy na cienkie blaty.Szklanką wykrawamy kółka,na które nakładamy obficie farsz i zlepiamy.Można brzegi ciasta posmarować zimną wodą,będą się lepiej kleiły.Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oliwy.Podajemy ze smażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować