Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

Pyszne pierożki z ziemniakami, serem białym i przesmażoną cebulką, często goszczą w moim domu, uwielbiam je.

Składniki:

  • Ciasto:

    1 kilogram mąki

    2 szklanki ciepłej wody

    1 jajko i żółtko

    1/4 szklanki oleju

    odrobina soli

    Farsz:

    1 kilogram ugotowanych ziemniaków

    0,5 kilograma sera białego

    2 cebule

    Sól,pieprz

    Olej do smażenia

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie farszu 1. Ziemniaki i ser mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • ciasto 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • robienie pierogów 3. Ciasto cienko wałkujemy podsypując mąką, za pomocą szklanki wycinamy krążki, na środek każdego krążka nakładamy farsz.
  • gotowe pierogi 4. Składamy na pół, zlepiamy brzegi pierogów robiąc falbankę.
  • gotowanie 5. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy od momentu aż pierogi wypłyną na wierzch przez 3-4 minuty.

Porady

Pierogi możemy podać polane smażoną cebulką i skwarkami z boczku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy